Piano menee epävireeseen ilman kosteusvaihteluiden takia. Eli piano menee epävireeseen, soitti sillä sitten joka päivä tai vain kerran kuukaudessa. Suuret ilmanvaihtelut lämpimästä viileään ja kuivasta ilmasta kosteaan ovat haitallista pianolle. Kuivuus aiheuttaa pianon puuosien kuivuessa virityksen tason laskua, kosteus puun turvotessa aiheuttaa kielien venymistä ja virityksen nousua. Viritystaso ei suinkaan nouse ja laske tasaisesti, vaan äänet muuttuvat myös toisiinsa nähden, eli epävireisiksi.
Pitkän ajan kuluessa suuret ja edestakaiset kosteusvaihtelut saattavat rikkoa myös kaikupohjan. Äärimmäinen kuivuus saattaa jopa heikentää liimasaumoja pianon rakenteen eri liimasaumojen välillä. Suuri kosteus saattaa ruostuttaa kieliä. Optimaaliset olosuhteet eivät ole liian kuivat tai kosteat (suhteellisen kosteusprosentin ollessa noin 42) ja lämpötilan noin 20 celsiusta.
Erilliset ilmankosteuden säätelylaitteet erillisinä tai tarkoituksen mukainen laite suoraan pianoon asennettuna on tietenkin ihanteellinen. Lyhyesti: mitä enemmän kosteus vaihtelee edestakaisin, sitä epävireisemmäksi soitin menee. Suotavaa siis olisi, että huoneen kosteus pysyisi samanlaisena aina mahdollisimman pitkän ajan.