Joskus saattaa tulla eteen tilanne, jolloin huomaa, ettei tarvittavaa varaosaa pianoon tai flyygeliin löydy mistään. 3D tulostus voi hyvinkin olla ratkaisu monen osan kohdalla. Vaikka pianot päällisin puolin ovat aika paljon saman näköisiä, voi esimerkiksi pedaalien kiinnikkeet olla hyvinkin erilaisia. Monet pianotehtaat, jotka aikanaan tekivät monia tuhansia pianoja, ovat lopettaneet ja varaosia ei välttämättä enää ole saatavilla.

Pianon pedaalin osat

Fazer-pianon moderaattorin osat

Useissa pianoissa, kolmesta pedaalista keskimmäisellä, saa laskettua ääntä vaimentavan moderaattorihuovan pianon vasaroiden ja kielten väliin. Perinteisesti kutsuttuna ”kerrostalopedaali”. Fazer-pianoissa pedaalin liikkeen välittävää vaijeria ohjaa muoviset rullat, joista rullan telineessä oleva muovinen akseli napsahtaa perinteisesti poikki. Hellas osti Fazerin tehtaan 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa loppui myös Hellas-pianojen tuotanto. Alkuperäisiä varaosia ei ole enää jäljellä, mutta 3D-tulostus antaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Fazer pianon moderaattorin osa

Tarkka tulostusjälki

3D-tulostuksen mahdollisuudet ovat erinomaiset, jos osia ei ole saatavilla. 3D piirrettyjä kuvia pystytään muokkaamaan uudelleen ja näin ollen tekemään vaikka yksilöllisiä koneiston osia esimerkiksi vanhoihin pianoihin. Kuvat voidaan piirtää jopa 0,1 mm tarkkuudella. On tietysti eri asia, kuinka tarkkaan tulostusjälkeen lopulta päästään, mutta mitat voidaan asettaa hyvinkin tarkasti ja muokata niitä sen mukaan, minkä kokoisiksi valmiit osat tulostuvat. Kun kuvat ovat valmiit ja koevedokset hyväksytty, tulostin tuottaa uutta osaa lähes nappia painamalla.

Myös erilaisia ja eri värisiä tulostusmateriaaleja on saatavilla. Pehmestä, erittäin joustavasta, kumimaisesta materiaalista voi tulostaa pehmustekumeja, kuten esimerkiksi Yamaha U3 pianon pedaalin yläpäässä on käytetty. Tulostettu kappale on pehmeä, joustava ja kestävä. (Kuva tästä on artikkelin lopussa.)

Pianon ja flyygelin koneistoa säädettäessä tarvitaan usein erilaisia mittatikkuja. Perinteisesti näitä on tehty puusta, mutta niissäkin on oma tekemisen vaivansa, koska mitat pitää olla täsmälleen oikein. Tulostettaviin osiin saadaan myös tarvittaessa terävät särmät, jotka voivat hyvinkin auttaa havaitsemaan oikeat mitat koneistoa säädettäessä.

Pianon lyöntivälin säätötyökalu

Mikä ihme 3D osissa maksaa?

Sillä aikaa, kun tulostin tulostaa, voit käydä keittämässä itsellesi kahvit. Kyllä – teoriassa.

Pianon osista puhuttaessa, pitää jokainen haluttu osa piirtää kolmiulotteisena, 3D-kuvankäsittelyohjelmalla. Valmiita kuvia ei ole saatavilla, kun osat ovat sen verran erikoisia. Valmis kuva tuodaan toiseen ohjelmaan, joka tekee kuvasta viipalekuvan, jonka tulostin osaa sitten toteuttaa. Viipalekuvan tietoihin lisätään ohjeet tulostusnopeudesta, lämpötiloista, osan sisäpuolisesta täytöstä ja kymmenistä muista asetuksista tulostinta varten. Kaikkia asetuksia ei onneksi tarvitse muuttaa joka kerta. Eri merkkisiin tulostimiin tarvitaan kuitenkin yksilölliset asetukset. Hyvää lopputulosta tavoiteltaessa tarvitaan koetulostus. Sitten kuvaa tai asetuksia muutetaan ja taas tulostetaan uusi versio.

3D-tulostuksessa on myös omat arpatekijänsä. Joskus kesken tulostuksen, tulostuskuva saattaa siirtyä sivuun esim. yhden millimetrin verran, jonka huomaa sitten, kun tunnin tulostamisen jälkeen tulee katsomaan valmista osaa. Turhauttavaa on myös, jos tulostettava kappale tai sen osat irtoavat tulostuspöydästä, ja koko tulostettava kappale vispaa tulostuspään mukana ympäri pöytää. Toisinaan tulostuspäähän kertyy kuivunutta tulostusmateriaalia. Kun sitä kertyy riittävästi, se aiheuttaa lopulta tukoksen, ja tulostettava materiaali ei pääse enää virtaamaan pöydälle. Pienten lasten nenän kanssa voi syksyisin käydä vastaavanlainen ilmiö. 3D-printterissä tulostuspään voi irroittaa puhdistusta varten. Jos ohuet kerrokset tulostusmateriaalia on palanut kiinni tulostuspäähän tai pää on kulunut, pitää se vaihtaa. Kaikkiin näihin sirkusnumeroihin, ja niiden takana olevien ongelmien selvittelyyn, menee luonnollisesti oma aikansa.

Valmiita osia pitää usein myös viimeistellä käsin. Mitä enemmän tulostuspää joutuu ”hyppäämään” kohdasta toiseen, sitä enemmän pientä sotkua tai seittiä on mukana lopputuloksessa. PLA (polylaktidi) tulostusmateriaali on kuitenkin helposti hiottavissa tai terävällä puukolla siistittävissä. Samoin, jos osassa on tyhjän päälle tulostettuja kohtia, on niiden alle tulostetut tukirakenteet poistettava käsin.

Erilaisia osia tulostettaessa, tulostinta tarvitsee säätää. Erilaiset tulostusmateriaalit tarvitsevat erilaiset asetukset. Netistä löytyy onneksi paljon neuvoja, mutta välillä oikeiden asetusten löytäminen tuntuu loputtomalta suolta. Harjoittelun ja useamman sekasotkun jälkeen homma yleensä helpottuu ja voi olla tyytyväinen lopputulokseen.

Valmiita 3D-osia on myytävänä koti-pianoihin, pianonvirittäjille on lisäksi mittoja ja muita tarvikkeita, sekä suunnittelupalvelu. Tarvike- ja varaosaluettelo löytyy täältä: sievanen.fi/tarvikkeet-ja-varaosat/

Pianon osan 3D-tulostus
Pieleen menneet tulostukset. Sotkua ja muovilanganpätkää.
Flyygelin lyöntivälin mittatikku
Pedaalin liikkeen siirtävä vaijeri ja rullat
Fazer pianon muoviset pedaalin kiinnikkeet
3D tulostettu Yamaha pedaalin yläpään tukikumit