Pianoja ja flyygeleitä viritetään musiikkiopistoilla aina ennalta tehtyjen sopimuksen mukaan ja sovitussa aikataulussa. Lähtökohtaisesti kaikki soittimet käydään vireeltään läpi aina lukukauden alussa, osa viritetään myös lukukauden aikana, esim. syysloman aikana tai pääsiäisenä. Sopimusten mukaan, osa soittimista viritetään, osa haalataan, eli tehdään hieman suurpiirteisempi viritys. Yleensä haalauksia tehdään tärkeimpien piano-opetuskäytössä olevien soittimien kohdalla niin, että elo- ja tammikuussa tehdään haalaukset, ja viritykset myöhemmin syksyllä tai keväällä, sopivana hetkenä. Haalaus on musiikkiopistolle hieman edullisempi ja näin budjettiin yleensä saadaan sovitettua soittimen vireen tarkistus neljästi vuodessa, jolloin soitin pysyy vireeltään riittävän hyvässä kunnossa. Viritysten ja haalausten aikataulut ja lukumäärät ovat aina sopimuskohtaisia ja vaihtelevat musiikkiopistosta riippuen.
Piano epävireessä musiikkiopistolla?
Joskus piano on epävireessä musiikkiopistollakin. Vireen muutokset johtuvat ilman suhteellisen kosteuden vaihteluista, eikä niinkään soittamisesta, edes musiikkiopistolla. Virityksiä yritetään suunnitella ja ajoittaa tietenkin niin, että soittimet olisivat mahdollisimman hyvin vireessä sopivina ajankohtina.
Jos kuitenkin tuntuu siltä, että epävire on kohtuuton, ota yhteyttä oman musiikkiopistosi pianojen vireestä vastaavaan henkilöön. Hän tekee päätöksen, voidaanko soittimelle tilata esim. ylimääräinen viritys, tai aikaistaa tulossa olevaa viritystä. Hän myös tietää jo sovituista aikatauluista, jos viritys onkin tilattu jo lähipäiville.
Ota yhteyttä myös, jos pianossa ilmenee joku vika. Ei kannata suotta jäädä odottelemaan, josko vika korjaantuisi vaikka itsestään. Paikalle ehditään harvoin samana päivänä, mutta viasta on hyvä saada heti tietoa, jotta pianonvirittäjä voi tulla käymään kuitenkin mahdollisimman pian, kun työ sopii aikatauluun.
Keneen otan yhteyttä?
Jos opiskelet:
Musiikkiopisto Avoniassa, ota yhteyttä apulaisrehtori Mikko Antikaiseen: mikko.antikainen@avonia.fi tai puhelimitse 010 420 1081, http://www.avonia.fi
Länsi Helsingin musiikkiopistossa, ota yhteyttä rehtoriin Sunniva Fagerlund: sunniva.fagerlund@lansihelsinginmusiikkiopisto.org tai puhelimitse 09 481 701, http://www.lansihelsinginmusiikkiopisto.org/
Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa, ota yhteyttä rehtori Hanna Repo-Nikkaseen hanna.repo-nikkanen@lohja.fi tai puhelimitse 044 374 1485 tai apulaisrehtori Janne Haapaseen: janne.haapanen@lohja.fi tai puhelimitse 050 518 7104 https://www.lohja.fi/musiikkiopisto/
Yhteydenottotavaksi suosittelen sähköpostin lähettämistä.
Olisi myös mukava, jos ilmenneen vian kohdalla voisit kuvailla, mikä soitinta vaivaa ja mistä kohtaa. Tällöin on helpompi ottaa mukaan tarvittavat työkalut ja varaosat. Säästät myös kovasti pianonvirittäjän aikaa jos kerrot, mistä koskettimesta on kyse, niin vika on helpompi löytää kaikkien koskettimien joukosta. Jos oktaavialat eivät ole täysin selvät, voit vaikka laskea, kuinka mones kosketin on kyseessä. Basson alin ääni on numero 1, diskantin korkein 88.