Mukavaa elokuuta kaikille! Nyt kun uusi syyslukukausi on taas alkamassa, haluaisin nostaa tärkeän asian esille: Hei sinä pianonsoitonopettaja / musiikin ammattilainen / harrastaja / dj / orkesterissa trumpettien edessä istuva / täryjyrämies / kaivinkoneen kuljettaja /  tai kuka muu vaan.

Yleensä pianosta lähtee paljon ääntä. Ja korkeammasta pianosta tietysti enemmän, kuin matalasta. Pianoa virittäessä pianosta pitää ottaa kannet pois päältä, jotta päästään kääntämään viritystappeja, sekä vaimentamaan halutut kielilangat kielikuorosta. Kannet vaimentavat hieman ääntä, ja viritettäessä – ilman niitä, tulee ääntä vielä enemmän. Samoin virittäessä flyygeliä, on kansi aina auki ja nuottiteline pitää ottaa pois, jotta virittäessä mahtuu työskentelemään.

Käytän virittäessä nykyään kuulosuojaimia, eli siis korvatulppia. Aikaisemmin viritin ilman tulppia, kunnes sitten kerran havahduin ajattelemaan, että omaa kuuloa voisi suojata. Ilman korvatulppia jaksoin virittää yleensä kolme pianoa päivässä. Neljäs tuntui jo korvissa todella ikävältä. Samoin pianosta tuleva kova ääni väsytti huomattavasti. Jos joskus tuli viritettyä neljä pianoa päivässä, oli näiden jälkeen todella väsynyt ja korvissa humisi. Pianonviritysmäärät ovat kuitenkin vuosi vuodelta hieman aina kasvaneet, ja tuli mietittyä, kuinka kauan kuulovaurio kestää kehittyä. Lisäksi jo ajatuskin korvissa soivasta tinnituksesta hirvitti.

Kuulosuojaimet. Oman korvan mukaan valetut korvatulpat, erillisellä laadukkaalla suodatinosalla, joka vaimentaa ääntä tasaisesti eri taajuuksilta.

Satuin käymään Helsingissä kirjamessujen yhteydessä olleilla musiikkimessuilla, jossa oli oman korvan mukaan valettavien korvatulppien esittelijä. Pienestä messualennuksesta rohkaistuneena, varasin ajan omista korvakäytävistä otettavia valoksia varten ja tulpat tulivat postissa parin viikon kuluttua.

Tänä päivänä en voisi kuvitellakaan virittäväni ilman korvatulppia. Pianoja pystyy virittämään päivän aikana useita, ilman että korvissa tuntuisi jälkeenpäin kipua tai huminaa. Lisäksi ääni on tulppien kanssa sen verran hiljaisempi, ettei kolmen pianon virittäminen äänen kannalta väsytä ollenkaan.

Suosittelen vastaavanlaisia kaikille niille, jotka työskentelyn tai harrastuksen kautta altistuvat melulle tai muuten voimakkaille äänille. Vaikka äänenvoimakkuus olisikin ”tavallaan” siedettävällä tasolla, mutta jos ääntä joutuu kuuntelemaan esim. työkseen koko päivän, kannattaa mielestäni oman kuulon suojaukseen kiinnittää huomiota. Kuuloa kun on vaikea korjata enää entiselleen.

Omat korvatulppani ovat Elacin -merkkiset. Niitä saa myy ainakin Oticon niminen yritys Herttoniemessä ja muita jälleenmyyjiä on ympäri Suomea. Tulppaan on saatavana kolmea eri suodatinta, 10, 16 ja 23 db, joista itse käytän keskimmäisiä. Korvatulppa ja sen suodatin, joka äänen vaimentaa ovat siis eri kappaleet, suodatin kiinnitettään tulppaan.

Jos satut tunnistamaan tarpeen omalla kohdallasi, mieti asiaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.