Joskus pianosta lähtee niin paljon ääntä, että on hankalaa soittaa kovaa tai hiljaa. Pianon vasaroiden intonoiminen, eli äänen muokkaus vaikuttaa pianon soundiin, terävyyteen tai pehmeyteen. Äänenvoimakkuuteen vaikuttaakin yleensä pianon takana oleva seinä ja muut huoneessa olevat materiaalit. Ääni kaikuu seinistä ja lattioista voimakkaammin jos materiaalit ovat kovat. Huonekalut ja tekstiilit vaikuttavat kaikki aina jossain määrin äänen vaimenemiseen. Jos piano tuntuu soivan kovaa, vaikka huoneessa on vaimentavia materiaaleja, voi pianon ja seinän väliin laittaa jotain, mikä vaimentaa äänen heijastumista seinän kautta. Eräs hyvä materiaali on yksinkertaisesti vaimennuslevy. Levyä voi asetella oman mielen mukaan sen verran, mikä sopivasti vaimentaa äänenvoimakkuutta tai vaimentaa enemmän bassoa tai diskanttia. Levyt ovat siitä käteviä, ettei niitä tarvitse sen kummemmin kiinnittää mihinkään, kun vaan jättää niille sopivan muutaman sentin verran rakoa pianon ja seinän väliin.

Kaiuttimen vaimennusmateriaali, Biltema

Varsinkin kerrostalossa ääni johtuu naapuriin rakenteiden kautta. Pianon eristämiseen rakenteista auttaa paksu matto pianon alla tai varta vasten pianon alle suunnitellut äänieristetassut, jotka siirtävät ääniaaltoja mahdollisimman vähän. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että eristeiden lisäämisen jälkeen piano on edelleen tukevasti, ettei piano kaadu kovassakaan soitannassa.

Piano menee epävireeseen ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluiden takia. Kosteutta tai kuivuutta on usein kovin hankala tunnustella ja havaita. Jos piano tuntuu menevän kovin nopeasti epävireeseen voi pianossa olla vikaa tai olosuhteet vaihtuneet paljon ja nopeasti. Yksinkertainen digitaalinen kosteusmittari on hyvä antamaan viitteitä kosteudesta.

Kosteusmittari, pianonvirittäjä Tuomas Sievänen

Viihtyvyyttä ja ergonomisuutta soittamiseen lisää oikea pianotuoli tai -penkki. Kovin matalalla oleva istuin hankaloittaa käsien oikeaa asentoa, soittamista sormenpäillä. Lisäksi hartioiden turha nostaminen tai jännittäminen pidemmän päälle on kurjaa. Oikea tukevasti lattialla seisova pianopenkki antaa soittajan keskittyä soittamiseen, eikä tuolilla pysymiseen ja tuo turvallisuutta eteenkin pienille soittajille.

Pianopenkit ja -tuolit, Töölön Pianokeskus Oy

Dampp-Chaserin valmistama Piano Life Saver auttaa pianoja ja flyygeleitä pysymään paremmin vireessä ja pienentää ympäröivän kosteus- ja lämpötilavaihtelun aiheuttamia muutoksia, mahdollistaen myös paremman äänenlaadun ja koneiston toiminnan.

Pianonvirittäjät ja teknikot sekä monet pianonvalmistajat suosittelevat Piano Life Saver -järjestelmän asentamista suojelemaan pianoasi, parantamaan mekaniikan hallintaa ja virityksen pitävyyttä. Kosteusyksikkö pitää kosteustason tasaisena aktivoimalla pianon kuivatusyksikön liian kosteuden aikana ja jos ilma kuivaa liikaa, kostutin lisää kosteutta pianon sisällä.

Paranna pianosi arvoa asennuttamalla pianon ilmastohallintajärjestelmä, joka asennetaan pianon sisälle pois näkyvistä. Liiallinen kosteus ja kuivuus voivat aiheuttaa hintavia vahinkoja. Järjestelmä on oikeasti pianon hengenpelastaja. Takuu edellyttää ammattilaisen pianoteknikon asentavan laitteen.

Dampp-Chaser asennukset, pianonvirittäjä Tuomas Sievänen

Oletko ostamassa tai myymässä akustista pianoa? Akustinen piano on tehty luonnollisista materiaaleista, jotka soitettaessa kuluvat ja elävät tai jopa rikkoutuvat ilmankosteuden vaihteluista johtuen. Jotta varmuudella tiedät, minkä kuntoinen soitin on kaupan, pyydä pianonvirittäjää tekemään pianosta kuntoarvio. Pianonvirittäjä pystyy helposti kokeilemaan viritystappien pitävyyden ja tarkistamaan esimerkiksi kielisillat ja kaikupohjan, ovatko vasarat soittokuntoiset, vai huollon tai uusimisen tarpeessa. Kuntoarvio on yleensä edullinen ja nopea toimenpide verrattuna rikkinäisten puuosien korjaamiseen, jotka voivat kokonaisuudessaan maksaa tuhansia euroja.