Uuden bassokielen tilaamista varten tarvitset tarkat mitat vanhasta bassokielestä.

Pituuden mittaamista varten kiinnitä vanha kieli silmukastaan esimerkiksi pöydän kulmaan lyötyyn naulaan, jotta saat pingotettua kielen mahdollisimman suoraksi. Pyydä kaveria avuksi pitämään kieltä suorana, jotta saat tehtyä tarvittavat mittaukset, riittävän kireästä ja suorasta kielestä.

Pituusmitoiksi tarvitset mitan kielen silmukasta punoksen alkuun ja kielen kuparisen punoksen pituuden. Pituudet ilmoitetaan millimetreissä, yhden millimeterin tarkkuudella. Jos kielessä on lyhyen silmukan sijasta letti, letin pituus myös millin tarkkuudella.

Jos kieli on hukkunut, voit mitata ”silmukasta punokseen” -mitan alkaen raudan nastasta, punos alkaa 10 millimetriä kielisillan nastan jälkeen. Punoksen pituuden voi päätellä viereisten kielten punoksista tai vähentää soivan pituuden mitasta 10 millimetriä molemmista päistä.

Sekä sydänlangan, että punoksen paksuus mitataan mikrometrillä, millin sadasosan tarkkuudella. Paksuuden mittamiseen ei kelpaa työntömitta tai silmämääräinen mitta tavallisella mittanauhalla. Paksuus pitää olla oikea, jotta kieli soi kuten tarkoitettu, eikä katkea, kun se viritetään oikeaan kireyteen.

Tee sydänlangan mittaus ainakin kahdesta eri kohdasta. Katso, ettei kielessä ole mutkaa mitattavassa kohdassa, se vääristää tulosta. Älä mittaa sydänlankaa läheltä punoksen alkamis-, tai päättymiskohtaa. Sydänlangan lappaus saattaa olla hieman näkyvissä ennen tai jälkeen punoksen, joka vääristää mittaustulosta.

Mittaa punoksen paksuus muutamasta kohdasta kielen keskeltä. Punoksen alla, alussa ja lopussa, on sydänlangan lappaus, joka voi vääristää mittaustulosta. Jos bassokielessä on tuplapunos, eli kaksi kuparipunosta päällekäin, riittää paksuudeksi kokonaispaksuus kielen keskiosilta.

Erilliseltä sivulta voit tarkistaa teräslankojen paksuudet. Paksuuksia ilmoitettujen vaihtoehtojen väliltä ei ole, joten sydänlangan paksuus on joku näistä mitoista.