Kuinka usein piano pitää huoltaa?

Säännöllinen pianon virittäminen auttaa jo pianoa pysymään kunnossa ja pianon säveltaso pysyy oikeana. Uusi piano pitäisi virittää ensimmäisen vuoden aikana ainakin kahdesti ja pyytää pianonvirittäjää samalla tarkistamaan säädöt ja kohdistukset.

Ostettuasi uuden pianon, kielet venyvät vielä suhteellisen paljon ja viritystaso laskee, vaikka kaikki onkin huollettu ja säädetty tehtaalta lähtiessä. Huopaosat painuvat ja puiset kuivuvat ja ”hakevat paikkaansa” sekä ruuvit löystyvät. Uuden pianon säätöjen tarkistaminen säästää paljon rahaa, kuin alkaa korjata vioittuneita ja väärään asentoon kuluneita osia.

Myöhemmin pianolle riittää viritys ja tarkastukset noin kerran vuodessa, mutta ei useammista kerroista ole haittaakaan. Tärkeää on, että pianoa virittää ja huoltaa alan ammattilainen. Pianon kunnossapitäminen säästää pitkän ajan kuluessa rahaa, huolehtimatta jättäminen aiheuttaa usein kalliin remontin.

Äänen muokkaus, intonointi

Pianon ääntä, soundia, on mahdollisuus muokata pehmentämällä pianon vasaroita. Pianon ääni saadaan näin pehmeämmäksi tai muokata pianon eri ääniä vain paremmin soivaksi keskenään tai basson ääntä suhteessa diskanttiin.

Flyygelin koneisto. Vasaroiden intonointi eli pehmennys työkalulla jossa on intonointi neulat