Kuinka minun tulisi pitää huolta pianostani?

Piano tarvitsee säännöllistä huoltoa ja säätöä pysyäkseen hyvässä kunnossa. On myös tärkeää tietää, minkälainen piano on sisältä, jotta voisi ymmärtää miksi piano tarvitsee huoltoa ja säätöä. Pianon kaunis ja luonnollinen ääni on peräisin luonnollisista materiaaleista kuten puu, metalli, nahka, villa ja kangas. Yhdessä nämä luovat pianolle ominaisen ainutlaatuisen, akustisen äänen, jota sähköiset soittimet voivat matkia, mutta eivät sähköisesti tuottaa. Pianon kuoret ovat rakennettu puusta tai lastulevystä. Luonnollisten materiaalien ”eläessä”, ikääntyessä ja kuluessa, tarvitsee koneisto säännöllistä huoltoa.

Pianon ulkokuori

Pianon ulkopuoliseen hoitoon suositellaan nihkeää kangasta. Erillistä hankausta tai kiillotusta ei suositella.

Miksi pianon koneisto tarvitsee huoltoa ja kunnossapitoa?

Ensi silmäyksellä pianon sisältä näkyy rautakehys, viritystapit, teräskielet (basso puolella kuparipäällysteiset) ja kielten takana puinen kaikupohja. Lisäksi erityisesti koneisto, joka on täynnä vipuja ja jousia, pieniä puisia ja metallisia osia sekä vasarat, jotka saavat aikaan äänen osuessaan kieliin soittajan painaessa kosketinta.

Koneiston jokainen osa ”tekee oman työnsä”, jonka ansiosta jokainen pianistin kosketus koskettimiin, herkästi tai voimakkaasti, välittyy koneiston kautta kieliin ja saa aikaan halutun äänensävyn. Koneiston on siis oltava täysin moitteettomassa kunnossa oikean soittotuntuman säilyttämiseksi. Lähtiessään tehtaalta, piano on säädetty soittokuntoon, mutta ikääntymisen ja kosteuden vaihteluiden takia, eri osien ”eläessä” ja liikkuessa, tarvitsee koneistoa huoltaa säännöllisesti vastaamaan soittajan vaatimuksia.

Pianon koneisto. Lähikuvassa koneiston osia, kuten koppari, kannus ja pääjäsen