• Pidä pianosi vireessä. Piano on tarkoitettu tiettyyn säveltasoon jotta se soi ja toimii oikein. Piano on hyvä virittää vähintään kerran vuodessa, samalla virittäjä tarkistaa säädöt ja koneiston toiminnan. Pitkään virittämättä ollut piano vaatii useamman virityksen pysyäkseen taas vireessä ja hyvässä soittokunnossa.
  • Pianon rakenne ja viritys elää lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan, muutokset aiheuttavat epävireisyyttä. Piano menee epävireeseen siis joka tapauksessa. Säännöllinen soittaminen pitää pianon koneiston osat liikkeessä eivätkä näin jumiudu ajan myötä. Epävireinen piano häiritsee soittamista ja harjoittelua.
  • Pyydä ainoastaan ammattitaitoista virittäjää huolehtimaan pianon virityksestä, koskettimiston ja koneiston säädöistä. Ammattilainen voi helposti ratkaista suuremmatkin ongelmat ja omaa tarvittavat työkalut. Asiantuntematon voi saada aikaan uskomattomiakin tuhoja.
  • Pidä piano päällisin puolin puhtaana, sulje kosketinkansi suojaksi pölyltä ja lialta. Älä käytä liian kosteaa liinaa tai mitään kemikaaleja. Älä pidä juomia tai kukkamaljakoita pianon päällä. Vesi pilaa herkästi kielet, koneiston, koskettimiston ja kaikupohjan.
  • Suora auringonpaiste tai pianon sijoittaminen ikkunan, ulko-oven, lämpöpatterin viereen tai talon ulkoseinälle ei ole hyväksi lämpötila ja kosteusvaihteluiden vuoksi.
Pianon huolto. Vasaran kapselin akselin vaihto.

Lue lisää myös pianon rakenteesta!